сряда, 11 януари 2012 г.

Диета пази мозъка от стареене

Диета пази мозъка от стареене

Ако храната е богата на витамини и микроемеленти, тя ще защитава мозъка ви от стареене. И обратното, ако менюто ви е от еднообразна храна, то тя е по-скоро вредна и ефектът от това е ускоряване процесите на стареене в главния мозък, обясняват американски специалисти от щата Орегон.
Особено вредни за мозъчните клетки са така наречените транс мазнини, съдържащи се в големи количества във фаст фуда.


Приготвяните в заведенията за бързо хранене месни храни в най-голяма степен от всички известни в медицината хранителни компоненти са способни да стимулират негативните изменения в главния мозък, отбелязват изследователите.


Това обяснява защо някои възрастни хора още на 60-65 години започват да страдат от проблеми с паметта, зрението и затрудненото мислене тогава, когато другите са в състояние да преживеят до 90 години, съхранявайки здрав ум и трезва памет.


Учените съветват хората да се замислят за състоянието на главния си мозък навреме, тъй като стареенето му в известна степен се отличава от стареенето на целия организъм. Така например ако организмът не получава необходимите му микроелементи и витамини, бързо започва да губи способностите си. В резултат и човешката памет, и когнитивните способности се влошават.


Важно е диетата за съхраняване на паметта да съдържа витамините В, С, Д и Е, омега-3 мазнини, както и плодове и зеленчуци.
Сладкото във вид на различни десерти, кифлички и торти също е вредно за мозъка, защото може да съдържа транс мазнини.
Диетата ви се отразява и върху обема на главния мозък, обясняват учените. Когато човек се храни правилно, може да има мозък с обем 20% по-голям, отколкото човек, в чиято кръв постоянно има голямо количество транс мазнини.


Има много митове за храната и това, че тя може да е вредна или полезна, казва Марет Трабър от университета в Орегон. Днес можем да ви кажем точно, че редовната употреба на различни видове риба, както и плодове и зеленчуци в големи количества може да ви осигури не само здрав мозък, но и напълно здрав организъм, уверява тя.

Източник po-zdravidnes.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар