понеделник, 20 юни 2011 г.

Отслабване без диети

Отслабване без диети
Преди да се впуснете в поредната диета, бъдете внимателни. Твърде често теглото, което сте изгубили се връща обратно за нула време.
Статистиката показва че 95% от хората, които отслабват чрез диети в рамките на няколко месеца възстановяват теглото си.


Какъв е най-добрият начин да отслабнете без диети?


Вместо да броите всяка калория или да задраскате цяла група храни от вашия хранителен план, започнете да се храните здравословно,
да правите упражнения и да намалите стреса. Направете това част от живота си.

Не правете отслабването основна цел в живота ви, а продукт по продукт избирайте здравословно, така ще поеме по пътя на разбирането
на причините за трупане на килограми.


Здравословното хранене
В тези 3 точки се състои основата на здравословното хранене.


1. Хранете се! Избирайте пресни храни вместо преработени такива. Намалете белия хляб, пълен с калории и консерванти. Пресният пълнозърнест хляб, направо от пекарната би бил по-добър избор. Колкото повече необработена храна консумирате, толкова по-здравословно ще се храните.


2. Не твърде много. Броенето на калории води до глад и нервно напрежение. Избирайки органични и необработени храни ще може да се заситите с по-малко храна.


3. Консумирайте повече растения. Зеленчуците трябва да са основната част от вашето хранене, пълни с антиоксиданти, те са силен щит срещу свободните радикали в нашите тела. Освен това, тъйкато зеленчуците (особенно листните) са с ниско съдържание на въглехидрати и калориите, които поемате ще са значително по-малко. Не забравяйте да се храните разнообразно. Включете в храната си колкото можете повече "цветове" от зеленчуци.




Пийте вода
Не подценявайте значението на пиенето за вода при отслабване. Достатъчното количество вода ще спомогне за правилното усвояване, циркулция и освобождаване на преработената храна.
В зависимост от това колко храна приемате трябва да пиете от 6 до 8 чаши вода на ден. Запомнете, че плодовите сокове, чаят, кафето и газираните напитки не се броят за 
вода.
Често бъркаме жаждата с глад, поради отделянето на стомашни сокове, които създават и усещането за глад. Пиейки достатъчно вода на ден ще се освободите от фалшивото чувство за глад и ще можете да контролирате нивата на вашия истински глад. Освен това когато сте заситили своята жажда ще се пребоите с умората, отделяйки повече енергия, за да се придържате към планираните си упражнения.


Съвет: носете бутилка вода навсякъде с вас.




Мултивитамини и минерали
Подбирайте тези, които не съдържат оцветители, глутени, лактоза, филъри и други свързващи вещества.
Естествените съставки, които ускоряват отслабването са: калций, хлор и добавките, съдържащи зелен чай. Ползите от тези вещества са доста, а страничните ефекти са съвсем малко. Въпреки всичко не е стандартна медицинска практика да бъдет препоръчвани. 
Калции (400 - 500 мг на ден) може да контролира теглото ви чрез регулиране на метаболизма. Хлорът (400 мг на ден) подобрява функцията на инсулина и кръвната захар, което прави контрола на теглото още по-лесен. Кофеинът и антиоксидантите в зеления чай могат да подпомогнат ускореното изгаряне на калории чрез увеличаване на термогенезата (производството на топлина в клетките). Можете да изпиете няколко чаши на ден или да го приемате на капсули от 250 до 500 мг на ден.

Съвет: Приемайте витамините и добавките преди или по време на хранете, това ще намали дразненето на стомаха.




Намалете стреса
Стресът и затлъстяването са много свързани. Стресът може да накара жлезите, произвеждащи адредалин да освободят адреналин и кортизол в кръвообръщението. Това кара тялото да задържа мазнини.
Хроничният стрес може да  наруши вашия метаболизъм и да ви предразположи към поемане на повече калории. Кортизолът (хормонът на стреса) прави тялото ви по-малко чувствително към други хормони, най-вече към лептин, хормонът който казва на мозъка ви когато сте се нахранили.


Експертите казват, че почивката е най-добрата защито срещу стреса.


Съвет: Медитацията, йогата, молитвата, банята, музиката, тай-чи, хипноза и дихателните упражнения могат да донесат релаксация и да намалят стреса.




Упражнения
За хората с наднормено тегло упражненията могат да бъдат мъчителни. Но трябва да започнете от някъде.
Специалистите съветват да започнете с плуване. По този начин може да движите тялото си дълго време без проблеми в ставите.
Разходките са друг начин за стартиране на програма от упражнения. Разходките по 15 минути на ден могат много да подобрят здравословното ви състояние.


Най-важното е да подберете упражнения, които ви харесват.
Създайте си навик да се упражнявате всеки ден по 20 - 30 минути. Недейте цяла седмица да не правите нищо и после да се наказвате с упражнения по 2 часа през уикенда.
Успехът при този здравословен начин на отслабване без диети е в дългосрочното му прилагане. Така ще може да запазите желаното тегло за дълго време.


Статията е преведена от revolutionhealth.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар