четвъртък, 28 април 2011 г.

Жени + стрес = качване на килограми? (отслабване)

Вероятно повечето от нас знаят, че стресът при жените често се изразява в похапване на нездравословни и висококалорични храни. А това няма как да не се отрази на и на здравето, и на фигурата. 

Разликата при мъжете и жените в стресова ситуация
Проучване показва, че жените и мъжете реагират различно при стрес. Когато на мъже, преживели стресова ситуация, предложили шоколадови бонбони, чипс, месо и зеленчуци, повече от половината участници в изследването предпочели здравословните храни. Същото било направено и в група, състояща се от жени. Повече от две трети от тях предпочели чипса и шоколадовите бонбони. Изследователите стигнали и до друго интересно заключение. Голяма част от мъжете са склонни да злоупотребяват с храна (да преяждат) в стресови ситуации, свързани с най-вече с разводи или загуба на работата. При жените храната служи като отдушник при всякакъв вид стрес. Нежната половина на човечеството открива в сладкишите емоционално удовлетворение, макар и за кратко.

Ролята на кортизола
Кортизолът е хормон в човешкия организъм, който започва да се произвежда, когато човек се намира в стресова ситуации. Този хормон ускорява натрупването на мазнини в коремната област. Кортизолът оказва влияние и върху метаболизма – понижава скоростта на обмяната на веществата. Това означава, че жените, които преяждат, когато са в стрес, са изложени на много по-голям риск от напълняване, отколкото тези, които успяват да контролират апетита си при емоционална нестабилност. Не е добра идея да прибегнете до хапчета, които да понижат нивото на кортизол в организма ви. Проучване е доказало, че това по-скоро е опасно за здравето, отколкото помага.

Как да се справим с желанието за нещо сладко?
Тук на помощ идват физическите упражнения. Освен че една кратка разходка ще ни помогне да мислим за друго освен за сладки изкушения, тя ще подобри и функционирането на метаболизма ни, ще стабилизира нивата на кортизол и ще ни осигури здрав и спокоен сън през нощта. Популярните през последните няколко години упражнения за релаксация също могат да помогнат. Да не забравяме, че и здравият сън е от изключително значение за това да се чувстваме и да изглеждаме добре.


Статията е взета от http://www.otslabvam.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар