четвъртък, 19 май 2011 г.

Тренировки според биоритмите

Тренировките на жените трябва да бъдат много по-разнообразни отколкото тези на мъжете. Дамите не бива да се ръководят от принципите „сега имам време; сега ми се тренира; ще тренирам с приятелки”, а да съгласуват своите тренировки с биоритмите и менструалния си цикъл. 


Известно е, че теглото на жената до известна степен е обусловено от нормалните месечни колебания на нивото на хормоните в кръвта. След като това се отразява на самочувствието, значи се отразява и на тренировъчния процес като качество.


Много от професионалните спортистки съобразяват своите тренировки с дневните биоритми и със своя ежемесечен цикъл. Поне опитайте да направите и вие това, за да разберете дали такъв подход ще ви донесе полза, което е много вероятно.
Трябва първо да прецените кога се чувствате максимално бодри и готови за тренировка. При това трябва да спазвате общите правила за организация на тренировъчния процес. 
Едно от тях е да не натоварвате организма си интензивно веднага след събуждане, а да изчакате минимум половин час. 
Трябва да направите загряване преди да започнете тренировката си, независимо дали тя ще бъде бягане в парка или силова тренировка в зала.
Категорично не се препоръчва да тренирате с големи тежести в първите 3 часа след събуждането. Това е свързано с работата на ставите и гръбначния стълб. Ако тренировката ви е 1,30-2 след ставането от сън, трябва да работите с по-малки тежести, независимо дали тренирате в залата или в дома си. Тези, които тренират с цел отслабване, всъщност работят с по-малки тежести, така че тричасовият период след ставане от сън не е наложителен за тях.
Не трябва да тренирате 2 часа след обилно хранене и поне 1 час след междинно хранене.
В този материал препоръките са дадени за 28-дневен менструален цикъл. Ако вие сте с по-дълъг или по-кратък цикъл, следва да отчетете това.


Период от 1 до 5 ден
Обикновено това е време, през което на жените не им се занимава със спорт, пък и с други дейности, които изискват по-голяма активност. Доказано е обаче, че по-дълги кардио тренировки с ниска интензивност помагат за преодоляване на болката и дискомфорта. Добре е да тренирате на елиптикал (кростренажор); да се занимавате с йога (без обърнати пози).
Пилатес не се препоръчва заради голямото натоварване на коремната преса. Можете да ходите даже със средно и леко ускорено темпо.


Период от 6 до 15 ден (или до деня на овулацията)
През това време хормоналният фон на жените е максимално благоприятен за силови тренировки. Можете спокойно да тренирате с тежести и да изпълнявате други силови упражнения. Това ще ускори метаболизма ви.
Кардиотренировките трябва да са по- интензивни и кратки от обичайното. Идеален вариант са интервалните тренировки, спринт на пътека,  сайклинг. 
Ограничете се до 2 кардио и 3 силови тренировки за седмицата. Мислете повече за интензивността на тренировките, а не за продължителността им.


Период от 16 до 28 ден
Силата се понижава, нараства умората, а тялото е склонно към натрупване на мазнини. Това значи, че силовите тренировки трябва да се намалят по време, а да се увеличат кардио тренировките с ниска интензивност. Трябва да се занимавате около 45 минути при кардио, като контролирате пулса си така, че да не получавате интензивно натоварване. Отличен вариант в тези дни е плуването;  може да ходите на танци; да правите леки бягания в парка, а в краен случай да се разхождате с ускорено темпо.


Статията е взета от dieti-otslabvane.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар