неделя, 1 май 2011 г.

Защо смятат диетата на Пиер Дюкан за вредна?

Една от най-популярните в последно време диети, която обещава трайно отслабване – тази на френския диетолог Пиер Дюкан, от мнозина е смятана за вредна и неефективна от гледна точка на здравето и реалното понижаване на телесното тегло. 


По своята същност диетата на Дюкан задължава придържането към четири основни етапа на хранене – хранене единствено с белтъчини, преминаване към съвместен прием на месо и зеленчуци, допускането на въглехидрати, след което следва постоянен етап, по време на който обаче един ден от седмицата е отделен отново за белтъчно хранене. 


Специалисти по храненето обаче лесно оборват така предложения план на прием на храните, извеждайки редица доводи. Мнозина от тях застават зад тезата, че въглехидратите са една основна част от приеманите от човек хранителни вещества, заставащи в основата на хранителната пирамида. 


Когато човек намали или напълно изключи въглехидратите от менюто си, той намалява телесното си тегло, но това става за сметка на водата в тялото. Процесите на разграждане на мазнините и извеждането им от човешкото тяло не се задействат, твърди нюйорксият професор Дейвид Левитски и допълва, че липсата на вода в тялото е осезаема най-вече в областта на лицето. 


Когато човек започне да се храни с разнообразна храна, тялото много бързо започва да си възстановява загубените количества вода, а с това и да трупа повторно свалените килограми.


Статията е взета от www.lekar.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар