понеделник, 2 май 2011 г.

Диета, забавяща процесите на стареене

В основата на диетата е редуцирания прием на калории - общото количество се намалява от 30% до 50%. Създателите й твърдят, че по този начин се увеличава продължителността на човешкия живот и се забавят процесите на стареене.


При разработването на хранителния режим са правени опити с лабораторни мишки, при които резултатите са изключителни - екземплярите, които са подложени на диетата имат 30-40% по-дълъг живот от мишките, които са хранени по нормалния начин.


Намаляването на калориите в храната е дългосрочна програма, която променя начина на живот като цяло. Това не е диета, с която светкавично се свалят няколко килограма и после човек се връща към старите си навици.


Този хранителен режим е сериозен и изисква воля и търпение.


Заобиколени сме от всевъзможни изкушения, които дебнат отвсякъде - храната е лесно достъпна и човек трудно може да се изключи от общата практика и култура на хранене.


Ползи


- Подобрява се общото здравословно състояние
- Изследванията показват, че редуцираният прием на калории забавя процесите на стареене.
- Предотвратява се и/или се забавя появата на болести като рак, инфаркт, диабет, остеопороза, Алцхаймер, Паркинсон и други.
- С напредването на възрастта, повечето физически и психически функции се запазват в отлично състояние.


Рискове


- Появява се изострено чувство на глад и обсебване от мисълта за храна, най-вече в началните фази.
- Пониженото количество калории може да доведе до липса на енергия и слаб мускулен тонус.
- Занижени нива на тестостерон.
- Наблюдава се бързо сваляне на килограми в началните етапи от хранителния режим.
Въпреки, че свалянето на килограми не е основната цел при този начин на хранене, поради намаления прием на калории се наблюдава редуциране на телесната маса, и то до идеалните граници за всеки човек.


Хранителният режим е максимално ползотворен, ако се започне около 25-годишна възраст и се надгражда пропорционално с всяка измината година.
Най-важният момент при прехода към този вид хранене е поетапното намаляване на приеманите калории. То трябва да става постепенно - започва се с 5% по-малко калории на ден от нормалния прием за всеки човек и с течение на годините се стига до редуциране с 50% на общия прием на калории.
В началото човек се храни като приема почти всички позволени калории при едно от храненията - най-добре на обяд, а през останалото време яде нискокалорични храни. Това се прави в продължение на шест месеца и се счита като задължителна подготовка за следващия етап от диетата, при който се намалява приема на калории с още 2% .


Всеки етап трябва да трае минимум шест месеца, като редуцирането на калориите не трябва да надвишава 3%. Ако човек се опита да постигне по-бързо резултати може сериозно да навреди на здравето си.
Описаната схема наподобява хранителните режими на тибетските монаси и индийските йоги, които редуцират количеството и вида на приеманите храни с течение на годините.


Хранителният режим с редуциран прием на калории е изграден на следните групи храни:


- пресни плодове и зеленчуци
- зърнени храни - елда, просо, кафяв ориз, ечемик, жито
- риба
- соя
- нискомаслени млечни продукти
- сурови ядки
- студенопресовани растителни масла и зехтин
- зелен или черен чай
- вода
Недопустима е употребата на тлъсти меса, консервирани и вакумирани храни.
За максимален ефект е желателно консумацията на алкохол и кафе да се сведе до минимум.


Статията е взета от framar.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар